Generelt om at være selvanmelder
Selvanmeldere er registrerede virksomheder, der har mulighed for at beregne afgiften af køretøjer og angive den i Motorregistret. Afgiften, som bliver angivet i Motorregistret, afregnes på månedsangivelsen én gang om måneden.
Som selvanmelder skal du være opmærksom på de forhold, der er beskrevet nedenfor.
Som selvanmelder har du en månedsangivelse i Motorregistret. Månedsangivelsen viser registreringsafgiften for de køretøjer, du som selvanmelder har registreret i Motorregistret.
Hvis du beder Motorstyrelsen om at lave en værdifastsættelse, vil denne også fremgå af din månedsangivelse. Det gælder dog ikke eksportgodtgørelser, som bliver udbetalt direkte til din virksomheds NemKonto.
Du skal godkende og betale din virksomheds månedsangivelse senest den 15. i den efterfølgende måned. Betalingen sker via en betalingslinje (OCR-linje), der fremgår af månedsangivelsen. Som selvanmelder hæfter du for registreringsafgiften, uanset om det er dig eller en anden, der ejer køretøjet.
Du skal huske at godkende din månedsangivelse, selvom du ikke har anmeldt køretøjer på månedsangivelsen, ellers kan vi sende dig en påmindelse med et gebyr.
Du kan rette værdifastsættelser, mens månedsangivelsen er åben
Motorstyrelsen opfordrer generelt til, at selvanmeldere ikke ændrer angivelser af afgift, efter angivelsen er sket, og køretøjet er registreret i Motorregistret.
Hvis du ved en fejl er kommet til at angive en forkert værdi på et køretøj, kan du dog rette værdifastsættelsen, så længe månedsangivelsen ikke er godkendt og lukket.
Du skal sikre, at den angivne registreringsafgift fortsat stemmer overens med den aftale, der er indgået med kunden, og at det underliggende bogføringsmateriale stemmer overens med den angivne registreringsafgift. Det gælder også kontrakten med kunden, hvor den anførte pris henholdsvis med og uden afgift skal stemme overens med det afgiftsbeløb, der faktisk afregnes.
Du skal gemme dokumentation for årsagen til, at du har ændret værdifastsættelsen. Motorstyrelsen kan nemlig bede om at få en redegørelse for ændringen.
Du skal altid udarbejde en skriftlig kontrakt
Du skal altid udarbejde en skriftlig kontrakt, når din virksomhed køber eller sælger et køretøj. Du må kun lave én kontrakt pr. køretøj, og kontrakten skal altid indeholde oplysninger, der kan identificere køretøjet.
Kontrakten skal desuden indeholde køretøjets fulde pris, og hvis du afgiftsberigtiger køretøjet i forbindelse med salget, skal du både påføre køretøjets fulde pris og prisen uden registreringsafgift
Du skal bede Motorstyrelsen om at rette, hvis månedsangivelsen er lukket
Du kan ikke selv rette i værdifastsættelserne på månedsangivelsen, når den er godkendt og lukket.
Hvis du opdager fejl i værdifastsættelserne på din månedsangivelse, skal du bede Motorstyrelsen om at regulere værdifastsættelsen via Tastselv Erhverv:
- Log på TastSelv Erhverv
- Vælg Kontakt
- Vælg Skriv til os
- Vælg Bil og motor, vælg Motorregisteret (for synshal og forhandler) og derefter Registreringsafgift - Månedsangivelse
- Indsend følgende oplysninger sammen med dine kontaktoplysninger:
- Køretøjsidentifikation
- Hvilken ændring, du ønsker at foretage
- For nye køretøjer:
- Salgsfaktura, slutseddel og fakturagrundlaget
- For brugte køretøjer:
- Salgsfaktura, slutseddel samt redegørelse for, hvilken nypris og handelspris Motorstyrelsen skal bruge, når vi laver ændringen. Motorstyrelsen vil kontakte dig, hvis vi har brug for yderligere dokumentation.
Når du er registreret som selvanmelder, har du stillet en sikkerhed på mindst 500.000 kr., som skal sikre, at din virksomhed har dækning til det afgiftstilsvar, du angiver på månedsangivelsen.
Din sikkerhedsstillelse fastsættes ud fra dit gennemsnitlige månedlige afgiftstilsvar, men beløbet kan justeres løbende efter trappemodellen nedenfor i forhold til din virksomheds aktivitet m.v.
Trappemodellen består af fem trin og afgør som udgangspunkt, hvor meget du skal stille i sikkerhed. Hvilket trin du er på, afhænger af det gennemsnitlige månedlige afgiftstilsvar 12 måneder tilbage i tid.
Motorstyrelsen vurderer én gang årligt, om din virksomhed er placeret korrekt i trappemodellen. Motorstyrelsen kan revurdere sikkerhedsstillelsen på andre tidspunkter, hvis vi konstaterer, at virksomhedens drift har ændret sig væsentligt i løbet af året.
Motorstyrelsen kan ændre sikkerhedsstillelsen med kort varsel, hvis vi konstaterer store udsving i afgiftstilsvaret.
Virksomhedens gennemsnitlige månedlige afgiftstilsvar |
Sikkerhedsstillelse |
|
1 | 0 - 1 mio. kr. | 500.000 kr. (mindstebeløb) |
2 | 1 - 2,5 mio. kr. | 2.500.000 kr. |
3 | 2,5 - 5 mio. kr. | 5.000.000 kr. |
4 | 5 - 10 mio. kr. | 7.500.000 kr. |
5 | 10 mio. kr. - | Mindst 7.500.000 kr., fastsættes dog individuelt |
Din virksomhed kan søge Motorstyrelsen om at få nedsat sikkerhedsstillelsen, hvis der sker væsentlige ændringer i virksomhedens drift, fx hvis virksomheden stopper som forhandler af et bilmærke.
Du skal sende en mail til motorekspedition@motorst.dk. Skriv "Nedsættelse af sikkerhedsstillelse" i emnefeltet og medsend virksomhedens cvr-nummer samt en redegørelse og eventuel dokumentation for, de ændringer, der gør, at I ønsker at få sikkerhedsstillelsen nedsat.
Nye virksomheder
For nye virksomheder, hvor der ikke er nogen historik at vurdere afgiftstilsvar ud fra, vil Motorstyrelsen fastsætte sikkerhedsstillelsen ud fra bl.a. de budgetter, virksomheden fremlægger.
Læs mere om trappemodellen i Den juridiske vejledning - se afsnit I.A.1.9 - og hvordan din virksomhed kan stille sikkerhed - se afsnit E.A.1.5.
Motorstyrelsen tilbyder hjælp til alle selvanmeldere, så virksomhederne og Motorstyrelsen i fællesskab kan sikre, at virksomhederne betaler den korrekte registreringsafgift.
Udvidet vejledning til nye selvanmeldere
Som ny selvanmelder indgår du i en ordning, hvor du i opstartsperioden følges tæt. Det betyder, at du i din opstart får tilbudt et vejledningsmøde med Motorstyrelsen, hvor vi gennemgår:
- reglerne for at være selvanmelder
- værdifastsættelse af køretøjer
- andre relevante områder.
Nye selvanmeldere kan også blive kontaktet af Motorstyrelsens vejledningsteam, der tilbyder yderligere vejledning.
Opfølgende vejledning
Hvis Motorstyrelsen ser, at din virksomhed har behov for yderligere hjælp eller vejledning, fx på grund af gentagne fejl i dine værdifastsættelser, kan vi tilbyde dig opfølgende vejledning enten i form af et møde eller en telefonopringning.
Formålet med den opfølgende vejledning er at hjælpe dig og din virksomhed, så I undgår eller laver færre fejl.
Du skal gemme dokumentation
Motorstyrelsen kan løbende efterprøve dine værdifastsættelser for at sikre, at din virksomhed betaler den korrekte afgift, og du skal kunne dokumentere de værdifastsættelser, som du angiver på månedsangivelsen.
Læs mere om dokumentation og pristjek
Du kan blive bedt om at fremstille køretøjer
Motorstyrelsen kan bede om at få en eller flere af de køretøjer, du angiver på din månedsangivelse, fremstillet, hvis vi vurderer, at det er nødvendigt af afgiftsmæssige grunde.
Som selvanmelder har du pligt til at fremstille disse køretøjer for Motorstyrelsen og give de nødvendige oplysninger, som sagsbehandleren skal bruge til at beregne køretøjets værdi.
Som selvanmelder er du underlagt følgende betingelser:
- Virksomheden skal være registreret i Danmark, i et andet EU-land eller i et EØS-land, som Danmark har en aftale med om gensidig bistand til inddrivelse, der svarer til reglerne inden for EU.
- Virksomheden skal erhvervsmæssigt handle med eller erhvervsmæssigt udleje motorkøretøjer, påhængsvogne eller sættevogne til motorkøretøjer.
- Virksomheden må ikke have forfalden gæld til det offentlige.
- Virksomheden må ikke være under rekonstruktionsbehandling, konkurs eller likvidation.
- Virksomheden skal stille sikkerhed på mindst 500.000 kr.
Hvis din virksomhed ikke overholder én eller flere af betingelserne, undlader at fremstille et køretøj eller udviser en sådan adfærd, som gør det nærliggende at antage, at virksomheden ikke vil overholde selvanmelderordningen, kan din virksomhed miste sin registrering som selvanmelder.
Motorstyrelsen vurderer i hver enkelt sag, om en virksomhed ikke opfører sig i overensstemmelse med betingelserne for selvanmelderordningen.
Læs mere om adfærd i Den juridiske vejledning - se afsnit I.A.1.9.
Ønsker du yderligere information om motorafgifter, kan du læse mere i Den juridiske vejledning, afsnit I.A. Motor her på skat.dk.
Afsnit I.A.Motor indeholder:
- Registreringsafgift af motorkøretøjer (I.A.1)
- Vejbenyttelsesafgift (I.A.2)
- Brændstofforbrugsafgift (I.A.3)
- Vægtafgift m.m. (I.A.4)
- Registrering af køretøjer (I.A.5).
Øverst i højre hjørne i Den juridiske vejledning finder du en søgeboks. Her kan du fx indtaste selvanmelder og få en liste over alle de steder i Den juridiske vejledning, hvor søgeordet fremgår.
Hvis betegnelsen "I.A." fremgår, betyder det, at emnet bliver behandlet hos Motorstyrelsen.
Find uddybende juridisk information i Den juridiske vejledning om motor