Periodiske afgifter
Du skal som hovedregel betale en periodisk afgift af køretøjer på danske nummerplader. Afgiften og perioden (3, 6 eller 12 måneder) afhænger af køretøjet og bliver opkrævet forud.
Alle køretøjer betaler enten vægtafgift, grøn ejerafgift eller CO2-ejerafgift.
Derudover er der afgifter, som kun skal betales af nogle køretøjer: udligningsafgift, partikeludledningsafgift, vejbenyttelsesafgift og privatbenyttelsesafgift.
Er du registreret som ejer eller bruger af et køretøj, kan du se afgiften på dette, hvis du logger på Motorregistret.
Beregn vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift
Du kan beregne, hvor meget du skal betale i periodisk afgift med vores beregner nedenfor. Beregneren kan dog ikke vise satser for lastbiler, traktorer, taxier eller gasdrevne køretøjer.
Har du et køretøj med brændselsceller (ætanol, metanol eller brint), skal du betale periodisk afgift fra 1. januar 2022. Satserne er de samme som for benzinkøretøjer, og du kan derfor beregne afgiften for et brændselscellekøretøj ved at vælge benzin som brændstof.
Vær opmærksom på, at beregneren er vejledende.
Beregn din afgift og sammenlign køretøjer
Periodiske afgifter betales af den person, der er registreret som primær ejer eller som primær bruger af køretøjet.
Den 1. juli 2021 blev der indført en ny periodisk afgift, som beregnes ud fra, hvor meget CO2 køretøjet udleder. Det betyder, at der nu er tre typer periodiske afgifter, som er bestemt af, hvornår dit køretøj er registreret første gang - uanset om første registrering er sket i Danmark eller i udlandet.
Du betaler kun én af de tre afgifter, som du kan læse nærmere om nedenfor.
Vægtafgift
Vægtafgift gælder for personbiler, der er registreret første gang før 1. juli 1997, og for varebiler registreret første gang før 18. marts 2009. Motorcykler betaler altid vægtafgift.
Vægtafgift bliver beregnet ud fra køretøjets vægt. Jo tungere køretøjet er, jo højere bliver vægtafgiften. Personbiler og motorcykler betaler ud fra køretøjets egenvægt, mens varebiler og lastbiler betaler ud fra køretøjets tilladte totalvægt.
Grøn ejerafgift
Grøn ejerafgift gælder for personbiler (busser undtaget), der er registreret første gang mellem 1. juli 1997 og 30 juni 2021, og for varebiler, der er registreret første gang i perioden mellem 18. marts 2009 og 30. juni 2021.
Grøn ejerafgift beregnes ud fra, hvor langt køretøjet kører pr. liter brændstof. Jo længere det kører, jo lavere bliver den grønne ejerafgift.
Satsen for grøn ejerafgift for personbiler afhænger af, om bilen er registreret med danske nummerplader første gang før 2. oktober 2017 eller fra og med 3. oktober 2017.
CO2-ejerafgift
CO2-ejerafgift gælder for person- og varebiler (busser undtaget), der er registreret for første gang 1. juli 2021 eller senere.
CO2-afgiften beregnes ud fra, hvor mange gram CO2 køretøjet udleder pr. kilometer. Jo mindre CO2, der udledes pr. kilometer, jo lavere bliver afgiften.
Satserne stiger fra 2022 til 2026
Satserne for vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift stiger årligt til og med 2026 med nedenstående procentsats i forhold til 2021-satserne. Fra 2027 og frem betales afgift efter 2026-satserne.
År |
Stigning i forhold til 2021-sats |
2022 | 3,0 pct. |
2023 | 9,7 pct. |
2024 | 16,8 pct. |
2025 | 24,4 pct. |
2026 | 36,9 pct. |
De ovenstående stigninger af satserne er fastsat i brændstofforbrugsafgiftslovens § 3, stk. 13 og vægtafgiftslovens § 3, stk. 5. Se brændstofforbrugsafgiftsloven og vægtafgiftsloven.
Hvis du mener, km/l er registreret forkert
Er dit køretøj registreret med et forkert brændstofforbrug, kan Motorstyrelsen ændre dette, hvis du sender os dokumentation for det korrekte brændstofforbrug. Du skal enten sende en erklæring fra producenten, fra importøren af bilmærket eller et CoC-dokument for køretøjet.
Motorcykler kan ikke registreres med km/l i Motorregistret.
Bed Motorstyrelsen om at rette km/l (gælder ikke motorcykler):
- Log på TastSelv på skat.dk med MitID.
- Vælg Kontakt→ Skriv til os.
- Vælg Bil og motor → Periodiske afgifter (fx vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift) → Spørgsmål om periodiske afgifter.
- Skriv, hvilket køretøj det handler om.
- Vedhæft erklæring fra den danske bilimportør eller CoC-dokument.
- Tryk Send.
Du kan også kontakte en synsvirksomhed for at få rettet km/l. Synsvirksomheden vil ud fra din dokumentation vurdere, om de kan rette km/l. Er de enige, retter de direkte i motorregistret, og herefter bliver din periodiske afgift automatisk ændret.
Find nærmeste synsvirksomhed på Færdselsstyrelsens hjemmeside.
Du betaler grøn ejerafgift af din elbil eller plug-in-hybridbil, hvis den er registreret før 1. juli 2021. Se nedenfor, hvordan vi beregner den grønne ejerafgift.
Er din elbil eller plug-in-hybrid registreret 1. juli eller senere, betaler du CO2-ejerafgift.
Sådan beregner vi grøn ejerafgift for el- og plugin-hybridbiler
- Bilens elektriske forbrug (Wh) pr. km omregnes til antal km pr. liter benzin.
- Bilens elektriske forbrug oplyses af fabrikanten og bliver indtastet, når bilen oprettes i Motorregistret.
- Omregningen fra energiforbrug målt i Wh pr. km til benzinforbrug målt i liter pr. 100 km foretages ved at dividere det oplyste energiforbrug målt i Wh pr. km med en fast faktor på 91,25.
- Er der ikke oplysning om energiforbruget målt i Wh pr. km, fastsætter vi energiforbruget i liter benzin pr. 100 km.
- De fleste el- og plugin-hybridbiler vil blive indplaceret på den laveste sats med en halvårlig afgift på 370 kr. (2023) og 390 kr. (2024).
Eksempel på omregning af elektrisk forbrug til km/l for elbiler
Du har en elbil med et elektrisk forbrug på 158 Wh/km. Ved omregning giver det et brændstofforbrug på 57,8 km/l, som er det, du i dette eksempel skal betale grønne ejerafgift af.
Elforbrug |
158 Wh/km |
Omregning af elforbrug til liter benzin/100 km |
158 Wh/km / 91,25 Wh/l = 1,73 l/100 km |
Omregning til km/l |
100 km / 1,73 l = 57,8 km/l |
Eksempel på omregning af elektrisk forbrug til km/l for plugin-hybridbil på el og benzin
Du har en plugin-hybridbil med et benzinforbrug på 0,6 l/100 km og et elektrisk forbrug på 115 Wh/km. Ved omregning giver det et brændstofforbrug på 53,8 km/l, som er det, du i dette eksempel skal betale grøn ejerafgift af.
Elforbrug |
115 Wh/km |
Benzinforbrug |
0,6 l/100 km |
Omregningsfaktor elforbrug til benzinforbrug |
91,25 Wh/l |
Omregning elforbrug til liter benzin/100 km |
115 Wh/km / 91,25 Wh/l = 1,26 l/100 km |
Samlet benzinforbrug |
(1,26 0,6) l/100 km = 1,86 l/100 km |
Omregning til km/liter benzin |
100 / 1,86 l/100 km = 53,8 km/l |
Afgifterne opkræves hos ejer eller bruger
Opkrævningen bliver sendt til den, der er registreret som primær bruger.
Samtlige ejere og brugere af et køretøj hæfter dog for den periodiske afgift. Hvis den, der er registreret som primær bruger, ikke betaler afgiften, vil afgiften derfor blive opkrævet hos køretøjets ejer og eventuelle sekundære ejere og brugere.
Afgiftsperioden er på 3, 6 eller 12 måneder afhængigt af køretøjstypen. Du kan ikke ændre periodens længde. Se de aktuelle perioder hos Skatteministeriet.
Sådan betaler du afgiften
Du vil modtage en opkrævning på den periodiske afgift som Digital Post fra Skattestyrelsen. Er du ikke tilmeldt Digital Post, sendes opkrævningen til din postadresse.
Når du har modtaget en opkrævning, kan du vælge at:
- tilmelde betalingen til Betalingsservice gennem din netbank eller mobilbank.
Du skal bruge tilmeldingsoplysningerne nederst på opkrævningen første gang. Fremtidige opkrævninger vil herefter fremgå af din betalingsoversigt fra banken. - betale opkrævningen manuelt via netbank eller mobilbank.
Du skal bruge tilmeldingsoplysningerne nederst på opkrævningen, når du betaler.
Bemærk, at det ikke er muligt at betale motorafgifter via Skattekontoen.
Betaling via en udenlandsk bankkonto
Hvis du ønsker at betale motorafgifter fra en udenlandsk bankkonto, beder vi dig om at kontakte os for hjælp.
Du kan kontakte os via denne kontaktformular
Vær opmærksom på betalingsfristen, og at for sen indbetaling vil medføre renter og gebyrer.
Hvis du betaler for sent
Betaler du for sent, beregner vi renter dag for dag fra den betalingsfrist, der står på opkrævningen. Du kan også få en rykker. Det koster dig et gebyr på 65 kr.
Vi er forpligtet af lovgivningen til at opkræve alle rentebeløb uanset størrelse – også småbeløb.
Hvis du ikke betaler
Får vi ikke din betaling til den frist, der fremgår af rykkeren, kan vi bede politiet om at inddrage dine nummerplader. Du får besked, inden vi beder politiet om at inddrage nummerpladerne.
Vi kan desuden sende gælden videre til inddrivelse i Gældsstyrelsen, uden du får yderligere besked. Gældsstyrelsen kan pålægge din manglende betaling yderligere omkostninger.
Afgiftssatser
Afgiftssatserne bliver reguleret årligt, og du kan se de aktuelle satser på Skatteministeriets hjemmeside
Ejerskifte eller afmelding af køretøjet
Du skal ikke betale afgift, når du har afmeldt dit køretøj, eller når det er blevet registreret til en ny ejer.
Afhængigt af din køretøjstype kan der være andre afgifter, du skal betale.
Du skal betale privatbenyttelsesafgift, hvis du vil bruge din varebil privat, og varebilen:
- vejer op til fire tons
- er registreret første gang efter den 2. juni 1998.
Varebilen skal registreres i Motorregistret med anvendelsen ’godstransport privat’ eller ’godstransport privat/erhverv’.
Hvis du ejer en dieseldrevet personbil eller en dieseldrevet varebil med en tilladt totalvægt på op til 3.500 kg, og bilen ikke er udstyret med et godkendt partikelfilter, skal du betale et årligt partikeludledningstillæg.
Du kan finde satserne for partikeludledningstillæg på siden Alt om bilbeskatning på Skatteministeriets hjemmeside i enten vægtafgiftsloven (hvis du betaler vægtafgift) eller i brændstofforbrugsafgiftsloven (hvis du betaler grøn ejerafgift). Alternativt kan du bruge vores vejledende afgiftsberegner ovenfor på denne side.
Hvis du ejer en varebil registreret første gang inden 18. marts 2009 med en tilladt totalvægt på op til 3.500 kg og uden et godkendt partikelfilter, skal du betale partikeludledningstillægget fra 2017 og frem.
Er dit køretøj registreret forkert?
Fabriksmonteret partikelfilter
Hvis du mener, at køretøjet har et fabriksmonteret partikelfilter, og dette ikke er registreret i Motorregistret, kan du finde oplysninger om partikelfilteret i Færdselsstyrelsens standardtypegodkendelser, som du finder på Færdselsstyrelsens hjemmeside.
Oplysninger om dit køretøjs typegodkendelse findes på din registreringsattest. Nummeret består af et bogstav, fem tal og et variant nummer fx A12345-6. Du kan også finde oplysningen i Motorregistret under fanen "Vis køretøj".
Herefter henvender du dig i en synshal med oplysningen. Synshallen kontrollerer, om køretøjet fortsat har partikelfilter og registrerer det i Motorregistret.
Har dit køretøj ikke oplysning om en typegodkendelse, skal du kontakte Medlemmer hos De Danske Bilimportører og få dokumentation for, at dit køretøj har et fabriksmonteret partikelfilter. Herefter henvender du dig i synshallen med dokumentationen. Synshallen kontrollerer, om køretøjet fortsat har partikelfilter og registrerer det i Motorregistret.
Eftermonteret partikelfilter
Når du eftermonterer et partikelfilter, skal du have det godkendt ved syn i en synshal. Synshallen sørger for at registrere det monterede partikelfilter i Motorregistret.
Sådan søger du om refusion af betalt partikeludledningstillæg
Har du betalt partikeludledningstillæg, selvom dit køretøj har et partikelfilter, kan du søge om at få refunderet det betalte tillæg.
- Log på TastSelv på skat.dk med MitID.
- Vælg Kontakt → Skriv til os.
- Vælg Bil og motor → Periodiske afgifter (fx vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift) → Spørgsmål om periodiske afgifter.
- Skriv, hvilket køretøj det handler om, og hvilken periode du søger om tilbagebetaling for.
- Tryk Send.
Læs om vejbenyttelsesafgift og se satserne via links nedenfor.
- Vejbenyttelsesafgift (Den juridiske vejledning)
- Satser for vejbenyttelsesafgift (Skatteministeriets hjemmeside)
Har du et køretøj, der kører på diesel eller gas, skal du betale udligningsafgift.
Udligningsafgiften skal kompensere for, at diesel er lavere beskattet end benzin.
Der er ikke nogen sammenhæng mellem udligningsafgiften og markedspriserne på diesel og benzin, og derfor ændrer udligningsafgiften sig ikke, selvom markedspriserne ændrer sig.
Hvis afgiften på benzin bliver sat op, bliver udligningsafgiften også sat op. Men sættes afgiften på diesel op, sættes udligningsafgiften ned.
Du kan finde de aktuelle satser på siden Alt om bilbeskatning på Skatteministeriets hjemmeside.
Find uddybende juridisk information i Den juridiske vejledning om I.A Motor