Systemvejledning til synsvirksomheder
Motorregistret (også kaldet DMR, Digitalt Motorregister) er det officielle køretøjsregister i Danmark. I Motorregistret kan du finde oplysninger om alle motorkøretøjer, der er registreret i Danmark.
Motorregistret afløste i 2012 Centralregisteret for Motorkøretøjer (CMR3).
Du tilgår Motorregistret på: motorregister.skat.dk
Du kan med fordel føje linket til favoritter/gemme som bogmærke i din browser.
Du kan se oplysninger om et køretøj uden at logge på ved at vælge "Køretøjsdetaljer" og derefter ”Vis køretøj” i menuen til venstre i Motorregistret.
Ønsker du som synsvirksomhed at behandle køretøjer i Motorregistret, skal du logge på med MitID.
Du logger på Motorregistret ved at klikke på ”Log på” i øverste højre hjørne. Herfra kan du logge på med MitID.

Synsvirksomheder kan udføre en eller flere af følgende opgaver i Motorregistret:
- Indberette registreringssyn/toldsyn
- Indberette periodisk syn og omsyn
- Anmode om værdifastsættelse
- Registrere køretøjer
- Omregistrere køretøjer
- Håndtere nummerplader
Synsvirksomheder kan have forskellige roller i Motorregistret.
Synsvirksomhed
Rollen indebærer syn og indberetning af synsresultater. I forbindelse med et registreringssyn kan der fortages oprettelse af køretøjer i Motorregistret. Derudover giver rollen adgang til at rette og ændre tekniske specifikationer på køretøjer i Motorregistret.
Nummerpladeoperatør
Synsvirksomheder kan godkendes som nummerpladeoperatør. En nummerpladeoperatør kan registrere, omregistrere og afmelde køretøjer. Rollen giver derfor adgang til at bestille og modtage nummerplader (herunder specialplader) i Motorregistret.
Læs mere om rollen som nummerpladeoperatør, og hvordan du kan blive det: Sådan bliver du nummerpladeoperatør
Færdselsstyrelsen godkender virksomheder til af foretage syn og omsyn af køretøjer og fører tilsyn med godkendte syns- og omsynsvirksomheder.
Periodisk syn og omsyn
Færdselsstyrelsen indkalder køretøjer til periodisk syn. Formålet med synet er at kontrollere, om køretøjet overholder gældende lovgivning. Data fra periodiske syn overføres til Motorregistret via eSyn.
Hvis et køretøj ikke bliver godkendt ved et periodisk syn, skal det til omsyn. Dette kan registreres i Motorregistret ved at klikke på ”Syn” → ”Godkend omsyn”.

Registreringssyn
Et registreringssyn foretages i Motorregistret ved at klikke på ”Syn” →
”Indberet registreringsgrundlag – syn”. I samme menupunkt kan du vælge ”Opret køretøj”, og om der skal foretages et toldsyn.

Registreringssyn kan benyttes til:
- Oprettelse af køretøjer ved fx import af køretøjer
- Ændringer af tekniske oplysninger fx op- og nedvejninger
- Registrering af konstruktive ændringer
I forbindelse med et registreringssyn kan der foretages et toldsyn.
Hvis et køretøj skal importeres, skal køretøjet have et udvidet registreringssyn (registrerings- og toldsyn). Derefter skal der anmodes om værdifastsættelse i menupunktet ”Registreringsafgift” → ”Anmod om værdifastsættelse”.

Læs mere om import af køretøjer og anmodning om værdifastsættelse: Import af bil eller mc
Hvis der er betalt registreringsafgift for et køretøj, kan køretøjet registreres i Motorregistret i menupunktet ”Registrering” → ”Registrer køretøj”.
Ved registrering af et køretøj tildeles køretøjet nummerplader, og der tilføjes som minimum en ejer og en bruger samt ansvarsforsikring.
Som synsvirksomhed har du også mulighed for at tilføje de tilladelser og klausuler, som ikke kræver sagsbehandling hos Motorstyrelsen.

Hvis et køretøj skal omregistreres, kan du gøre dette i menupunktet ”Registrering” → ”Foretag ejer/brugerskifte”.
For at kunne omregistrere et køretøj skal det låses op med en kode, som kan aflæses på registreringsattesten. Koden er enten et kontroltal, som består af et enkelt tal, eller RAK-koder bestående af to talrækker.
Læs mere om kontroltal og RAK-koder: Find kontroltal eller kodedel 1 og 2 på registreringsattesten.
Læs mere om omregistrering af køretøjer: Registrering og omregistrering

Som synsvirksomhed med fuld pladeserie har du pligt til at have alle typer af nummerplader tilgængelige. Du betaler dog først for nummerpladerne, når de registreres på et køretøj.
Læs mere om, hvordan nummerplader skal håndteres: Sådan håndterer du nummerplader
Du kan få hjælp til at bruge Motorregistret på Motorstyrelsens hjemmeside: Få hjælp til at bruge Motorregistret
Motorstyrelsen tilbyder også vejledningsmøder for selvanmeldere, selvangivere og nummerpladeoperatører: Tilbud til selvanmeldere, selvangivere og nummerpladeoperatører.
Det er Færdselsstyrelsen, der har den generelle vejledningspligt i forhold til syn. Du kan finde yderligere information om syn på Færdselsstyrelsens hjemmeside fstyr.dk.