Generelt om at være selvangiver
Selvangivere er registrerede virksomheder, der har mulighed for at oprette leasingaftaler i Motorregistret på køretøjer, så virksomheden selv kan afregne forholdsmæssig registreringsafgift. Afgiften, som bliver angivet i Motorregistret, afregnes på kredit én gang om måneden.
Som selvangiver skal du være opmærksom på de forhold, der er beskrevet nedenfor.
Alle selvangivere skal have mindst én godkendt standardaftale, som skal bruges, når virksomheden opretter leasingaftaler i Motorregistret. Det er muligt at få godkendt flere standardaftaler.
Når din virksomhed skal have godkendt en standardaftale, er det virksomhedens ansvar at fremlægge alle relevante oplysninger for Motorstyrelsen. Motorstyrelsen kan kræve supplerende oplysninger til brug for godkendelsen.
Hvis din virksomhed ønsker at foretage ændringer i en standardaftale, skal det som udgangspunkt godkendes af Motorstyrelsen.
Du kan læse nærmere i Den juridiske vejledning I.A.1.7.2 Leasingkøretøjer (under ”Ændringer i godkendt leasingaftale”) om, hvilke ændringer der kan foretages i en godkendt standardaftale, som ikke kræver Motorstyrelsens godkendelse.
Alle gældende vilkår i en standardaftale skal til enhver tid være i overensstemmelse med gældende betingelser, for betaling af forholdsmæssig registreringsafgift.
Motorstyrelsen kan afslå at godkende en standardaftale, hvis vi vurderer, at indholdet ikke er fyldestgørende.
Din virksomhed kan ikke bruge en standardaftale og skal indsende en enkeltansøgning hvis:
- aftalevilkårene i en leasingaftale afviger fra de aftalevilkår, som er fastlagt i den godkendte standardaftale
- det samlede beløb, leasingtager betaler, udover løbende leasingydelser, overstiger 30 procent af leasinggivers udgifter til anskaffelsen af køretøjet inklusive registreringsafgift
- køretøjet er en brugt bus, en brugt autocamper eller et veterankøretøj.
Når din virksomhed er selvangiver, er virksomheden samtidig selvanmelder, og derfor har virksomheden en månedsangivelse i Motorregistret. Månedsangivelsen indeholder de værdifastsættelser, din virksomhed har anmeldt i en bestemt måned.
Hvis din virksomhed beder Motorstyrelsen om at lave en værdifastsættelse, vil denne også fremgå af din månedsangivelse.
Din virksomhed skal godkende og betale månedsangivelsen senest den 15. i den efterfølgende måned. Betalingen sker via en betalingslinje (OCR-linje), der fremgår af månedsangivelsen. Som selvangiver og selvanmelder hæfter virksomheden for registreringsafgiften.
Din virksomhed skal huske at godkende månedsangivelsen, selvom virksomheden ikke har anmeldt køretøjer på månedsangivelsen, ellers vil Motorstyrelsen sende dig en påmindelse med gebyr.
Din virksomhed kan rette værdifastsættelser, mens månedsangivelsen er åben
Hvis din virksomhed ved en fejl er kommet til at angive en forkert værdi på et køretøj, kan virksomheden rette værdifastsættelsen, så længe månedsangivelsen ikke er godkendt og lukket.
Din virksomhed skal sikre, at den angivne registreringsafgift fortsat stemmer overens med den aftale, der er indgået med kunden, og at det underliggende bogføringsmateriale stemmer overens med den angivne registreringsafgift.
Din virksomhed skal gemme dokumentation for årsagen til, at virksomheden har ændret værdifastsættelsen. Motorstyrelsen kan nemlig bede om at få en redegørelse for ændringen.
Bed Motorstyrelsen om at rette, hvis månedsangivelsen er lukket
Din virksomhed kan ikke selv rette i værdifastsættelserne på månedsangivelsen, når den er godkendt og lukket.
Hvis din virksomhed opdager fejl i værdifastsættelserne på månedsangivelsen, skal virksomheden bede Motorstyrelsen om at regulere værdifastsættelsen via TastSelv Erhverv.
- Log på TastSelv Erhverv på skat.dk med MitID
- Vælg Kontakt
- Vælg Skriv til os
- Vælg Bil og motor
- Vælg Motorregisteret (for synshal og forhandler)
- Vælg Registreringsafgift - Månedsangivelse
- Indsend følgende oplysninger sammen med virksomhedens kontaktoplysninger:
- Køretøjsidentifikation
- Hvilken ændring, du ønsker at foretage
- For nye køretøjer:
- Salgsfaktura, slutseddel og fakturagrundlaget
- For brugte køretøjer:
- Salgsfaktura, slutseddel samt redegørelse for, hvilken nypris og handelspris Motorstyrelsen skal bruge, når vi laver ændringen.
Motorstyrelsen tilbyder hjælp til alle selvangivere, så virksomhederne og Motorstyrelsen i fællesskab kan sikre, at virksomhederne betaler den korrekte registreringsafgift.
Udvidet vejledning til nye selvangivere
Som ny selvangiver indgår du i et forløb, hvor du i en periode følges tæt. Det betyder, at når du har deltaget i et vejledningsmøde i forbindelse med tildeling af selvangivertilladelse, indgår du i vejledningsforløb for nye selvangivere. I dette forløb bliver udvalgte køretøjer indkaldt til pristjek, og vi gennemgår leasingaftalen.
Opfølgende vejledning
Hvis Motorstyrelsen ser, at din virksomhed har behov for yderligere hjælp eller vejledning, fx på grund af gentagne fejl og mangler ved gennemgangen af de indkaldte køretøjer, bliver I tilbudt opfølgende vejledning enten i form af et møde eller en telefonopringning.
Formålet med den opfølgende vejledning er at hjælpe din virksomhed, så I undgår eller laver færre fejl.
Du skal gemme dokumentation
Motorstyrelsen kan løbende efterprøve indholdet af din virksomheds leasingaftaler for at sikre, at virksomheden betaler den korrekte afgift og opfylder betingelserne for at indregistrere på forholdsmæssig afgift.
Du skal derfor gemme al dokumentation, du bruger i forbindelse med udarbejdelsen af den enkelte leasingaftale så som beregninger og kalkulationer forud for leasingperioden.
Motorstyrelsen udfører leasingkontrol
Motorstyrelsen foretager løbende kontrol af virksomheder med selvangivertilladelser som en del af vores overordnede kontrol på motorområdet.
Hvis Motorstyrelsen ønsker at gennemgå din virksomheds dokumentation vedrørende udvalgte køretøjer på leasing, beder vi via din virksomheds Digital Post om dokumentation samt regnskabsmateriale for de udvalgte køretøjer.
Formålet med Motorstyrelsens kontrol af leasingaftalerne er at følge op på:
- om den enkelte aftale er indgået på markedsmæssige vilkår og opfylder betingelserne for, at køretøjet kan indregistreres på forholdsmæssig afgift
- om virksomheden er ejer af køretøjet i form af faktura for køb af køretøj og betaling
- om der sker opgørelse/slutafregning ved udløb af aftalen
- om der afregnes i overensstemmelse med den indgåede aftale, herunder betalingsstrømme, for køb/salg af køretøjet.
Som et led i Motorstyrelsens kontrol vurderer vi, om din virksomhed stadig opfylder betingelserne for at have en selvangivertilladelse.
Du får svar i din virksomheds Digital Post, uanset om Motorstyrelsen ingen bemærkninger har, eller om der skal ske reguleringer af nogle af køretøjerne.
Motorstyrelsen holder øje med, om der er erhvervsmæssig aktivitet i din virksomhed.
Hvis ikke der er aktivitet, kan Motorstyrelsen fratage virksomheden tilladelsen som selvangiver, da det er et krav, at der er væsentlig aktivitet i virksomheden.
Du skal være opmærksom på, at hvis din virksomhed mister sin registrering som selvanmelder, mister virksomheden samtidig registreringen som selvangiver. Læs mere om at være selvanmelder.
Hvis din virksomhed ikke overholder én eller flere af betingelserne for at kunne lease, opfylder kravene til leasingaftalen eller udviser en sådan adfærd, som gør det nærliggende at antage, at virksomheden ikke vil overholde selvangiverordningen, kan din virksomhed miste sin registrering som selvangiver.
Motorstyrelsen vurderer i hver enkelt sag, om en virksomhed ikke opfører sig i overensstemmelse med betingelserne for selvangiverordningen.
Læs mere om adfærd i Den juridiske vejledning - se afsnit I.A.1.9. Registrering af virksomheder efter registreringsafgiftsloven.
Ønsker du yderligere information om motorafgifter, kan du læse mere i Den juridiske vejledning, afsnit I.A. Motor på skat.dk.
Afsnit I.A.Motor indeholder:
- Registreringsafgift af motorkøretøjer (I.A.1)
- Vejbenyttelsesafgift (I.A.2)
- Brændstofforbrugsafgift (I.A.3)
- Vægtafgift m.m. (I.A.4)
- Registrering af køretøjer (I.A.5).
Øverst i højre hjørne i Den juridiske vejledning finder du en søgeboks. Her kan du fx indtaste leasing og få en liste over alle de steder i Den juridiske vejledning, hvor søgeordet fremgår.
Når betegnelsen "I.A." fremgår, betyder det, at emnet bliver behandlet hos Motorstyrelsen.
Find uddybende juridisk information i Den juridiske vejledning om leasingkøretøjer