Gå til indhold

Nye regler for registrering af brugere af køretøjer

Skatteministeren har udstedt en ny bekendtgørelse om ændring af reglerne om registrering af brugere af køretøjer. De nye regler træder i kraft 1. juli 2024 og er beskrevet nedenfor.

Teksten er revideret, da Skatteministeren med virkning fra den 15. oktober på ny har ændret reglerne. Nedenstående afspejler også denne efterfølgende ændring. Se også nyhed af 14. oktober 2024.

Denne nyhed henvender sig særligt til leasingselskaber og virksomheder, som stiller køretøjer til rådighed for deres ansatte.

Præcisering af brugerbegrebet

En bruger af et køretøj betegnes som en fysisk eller juridisk person, der er forskellig fra køretøjets registrerede ejer, og som har ret til at bruge køretøjet i 30 dage eller mere.

Der sker ingen ændringer af denne betegnelse, men det bliver præciseret, at der ved brug forstås den fysiske eller juridiske råderet over køretøjet.

Den, der har fysisk råderet over køretøjet, er den fysiske eller juridiske person, som har brugsretten til køretøjet.

Den, der har juridisk råderet over køretøjet, er den fysiske eller juridiske person, som fx kan bestemme, hvem et køretøj skal udlejes til, eller hvem et køretøj skal stilles til rådighed for.

Se registreringsbekendtgørelsens § 1, stk. 3, § 5, stk. 2 og 3, og § 42.

Hvem skal registreres som brugere?

Som udgangspunkt skal enhver, der har fysisk eller juridisk råderet over et køretøj, registreres som bruger.

Det vil sige, at i fx et subleasing-arrangement skal både subleasingtager og subleasinggiver registreres som brugere. Det samme gælder ved fx videreudlejning eller udlån i mere end 30 dage. Det er tilstrækkeligt, at subleasinggiver registreres i feltet Subleasinggiver i Motorregistret. En sådan registrering sidestilles med en registrering som sekundær bruger. 

For virksomheder, der stiller køretøjer til rådighed for deres ansatte, gælder der dog særlige regler. 

En ansat, der får stillet et køretøj til rådighed af sin arbejdsgiver, registreres kun som bruger af køretøjet, hvis den ansatte samtidig beskattes af værdien af fri bil. Det vil sige, at en ansat, der har fået stillet et køretøj til rådighed af arbejdsgiveren, og som kun bruger køretøjet erhvervsmæssigt, ikke vil skulle registreres som bruger. Hvis virksomheden ikke selv ejer køretøjet, skal virksomheden selv være registreret som bruger.

Der gælder også særlige regler for værkstedskøretøjer. Den, som får stillet et køretøj til rådighed som følge af reparation af et køretøj, registreres ikke. Den, der får råderetten over et værkstedskøretøj, skal derfor ikke registreres som bruger, selvom råderetten overstiger 30 dage.

For køretøjer, som én person i en husstand har rådighed over, fx via leasing, skal det vurderes individuelt, om husstandens evt. øvrige medlemmer skal registreres som brugere. Det afhænger af, om deres rådighed over køretøjet har en fast og varig karakter, eller om der kun er tale om lejlighedsvist lån. Som tommelfingerregel vil der ikke være tale om rådighed af fast karakter, hvis man skal spørge, før man bruger køretøjet.

Det afhænger således altid af en konkret vurdering, men der vil ikke være krav om, at man skal registreres som bruger, hvis man kun har mulighed for lejlighedsvis brug af køretøjet, og brugen ikke overstiger 30 dage. Man skal registreres som bruger, hvis man fast bruger køretøjet i en periode på mere end 30 dage. Ved 30 dage forstås 30 sammenhængende dage.

Hvem skal sikre, at de rigtige brugere er registreret?

Køretøjets ejer har pligt til at sikre, at fysiske eller juridiske personer med fysisk eller juridisk råderet over køretøjet registreres som brugere af køretøjet i Motorregistret.

Det kan straffes med bøde, hvis køretøjets ejere ikke sikrer, at samtlige registreringspligtige brugere registreres. Det er derfor vigtigt, at ejeren sikrer sig, at denne får oplysninger fra fx en leasingtager, hvis køretøjet subleases eller udlånes i længere tid.

Fuldmagt er nødvendig

Det kræver fuldmagt at registrere en bruger af et køretøj i Motorregistret. Den, der skal registreres som bruger, kan logge på Motorregistret og oprette en fuldmagt, hvorefter ejeren selv kan tilknytte vedkommende som bruger af køretøjet.

Dette gælder dog ikke for leasingkøretøjer. Leasingselskaber kan selv registrere en sekundær bruger i Motorregistret ved debitorskifte, hvis de er selvangivere. Leasingselskaber skal sikre, at brugeren har givet fuldmagt til dette, evt. i form af en underskrevet leasing- eller subleasingaftale.

En bruger kan også registreres, hvis ejeren møder op i en motorekspedition eller hos en nummerpladeoperatør. Det forudsætter, at brugeren er fysisk til stede, eller at der er medbragt en fuldmagt til, at den pågældende person kan registreres som bruger.

En ansættelseskontrakt eller lignende dokument, der dokumenterer, at der er indgået en aftale om, at køretøjet er stillet til rådighed for en ansat, kan afhængigt af indholdet af aftalen udgøre en fuldmagt til, at den ansatte kan registreres som bruger.

En subleasingaftale mellem subleasinggiver og subleasingtager vil kunne udgøre tilstrækkelig dokumentation til, at subleasingtager kan registreres som bruger.

Gebyrfri periode og proces for ændring

Tilføjelse, ændring og sletning af brugere koster som udgangspunkt et gebyr.

Hvis der er behov for at ændre registrerede brugere af et køretøj som direkte følge af de nye regler, kan dette ske gebyrfrit i perioden fra 1. juli 2024 til og med 31. december 2024. Det fremgår af køretøjsregistreringslovens § 11, stk. 3.

Gebyrfri ændring kan kun ske ved at følge denne proces:

1.    Hent denne Excel-fil,og udfyld listen med stelnummer og hvilke brugeroplysninger der skal ændres
2.    Gå til denne formular og log ind med MitID
3.    Udfyld formularen - husk at vedhæfte Excel-filen 
4.    Vedhæft fuldmagt fra bruger
5.    Indsend ved at trykke på Send.

Anmodninger skal være sendt til Motorstyrelsen senest den 31. december 2024, for at ændringerne kan ske gebyrfrit. Motorstyrelsen vil behandle ansøgningerne løbende.

Anmodninger om gebyrfri ændringer af brugere indsendt mellem 1. juli 2024 og 15. oktober 2024

Motorstyrelsen har siden ændringen af reglerne modtaget anmodninger om gebyrfri ændringer af brugere. Motorstyrelsen har på nuværende tidspunkt ikke gennemført disse ændringer i Motorregistret, fordi styrelsen har afventet regelændringerne.

De borgere og virksomheder, der har indsendt disse anmodninger, skal afvente, at de bliver kontaktet af Motorstyrelsen. Motorstyrelsen vil kontakte borgere og virksomheder med instruktioner om, hvordan man skal henvende sig, hvis de anmodede ændringer fortsat skal foretages som følge af de regler om brugerregistrering, der træder i kraft 15. oktober 2024.

Brugere registreret mellem 1. juli 2024 og 15. oktober 2024

Hvis der som følge af de regler, der trådte i kraft pr. 15. oktober 2024, er behov for på ny at ændre registrerede brugere, der er blevet registreret efter de regler, der var gældende mellem 1. juli 2024 og 15. oktober 2024, kan dette ske gebyrfrit til og med den 31. december 2024.

Dette gælder for de borgere og virksomheder, der selv har registreret brugere via Ejerskifteappen, i Motorregistret, i en motorekspedition eller hos en nummerpladeoperatør.

Hvis du skal have slettet en bruger, der er blevet registreret som følge af de regler, der var gældende mellem 1. juli 2024 og 15. oktober 2024, kan du skrive til os via TastSelv:

  1. Log på TastSelv Erhverv på skat.dk med MitID.
  2. Vælg Kontakt → Skriv til os.
  3. Vælg Bil og Motor → Regler for registrering af brugere af køretøjer
  4. Vælg Bruger registreret mellem 1. juli 2024 og 15. oktober 2024 i emnefeltet
  5. Skriv i beskedfeltet, hvilke(n) bruger(e), der ikke længere skal være registreret, samt køretøjets registreringsnummer og evt. stelnummer.

Motorstyrelsen vil tilbagebetale gebyret for omregistreringen.

Hvem hæfter for periodiske afgifter?

Samtlige ejere og brugere af et køretøj hæfter solidarisk for de periodiske afgifter af køretøjet. Den registrerede primære bruger opkræves efter fast administrativ praksis først. Hvis den primære bruger ikke betaler, opkræves beløbet efterfølgende hos ejere og evt. øvrige brugere af køretøjet.

Særligt om køretøjer på forholdsmæssig afgift

For køretøjer, hvor der senest 30. september 2024 betales forholdsmæssig afgift, gælder ovenstående nye regler om registrering af brugere først fra og med den første afgiftsperiode, der påbegyndes 1. oktober 2024 eller senere. Er der ikke 1. oktober 2024 eller senere påbegyndt en ny afgiftsperiode, gælder de hidtil gældende regler.

Hvis der laves en forlængelse af leasingperioden, er der tale om en ny afgiftsperiode. Det vil sige, at de nye regler gælder fra forlængelsestidspunktet.

Det er Motorstyrelsens opfattelse, at ændringerne af reglerne om registrering af brugere som udgangspunkt ikke vil medføre behov for ændringer af leasingvirksomhedernes allerede godkendte standardaftaler, idet ændringerne vil kunne gennemføres uden fornyet godkendelse, se registreringsafgiftslovens § 3 b, stk. 8, nr. 5.

Motorstyrelsen forudsætter, at der primært vil være tale om vilkår om oplysningspligt og lignende. Det er dog altid leasingvirksomheden, der har ansvaret for at vurdere, om fornyet godkendelse er nødvendig.

Det er kun leasingkøretøjer, hvor der betales forholdsmæssig afgift, der er omfattet af denne overgangsordning. Det vil sige, at for leasingkøretøjer på fuld afgift, gælder de nye regler fra og med 1. juli 2024. Fritagelsen for registrering af ansatte gælder dog fra den 15. oktober 2024.