Gå til indhold

Motorkontrol i Aarhus: Hver tredje bilist risikerer ekstra afgift

Motorstyrelsens kontrol i Aarhus i Kristi himmelfartsferien viste, at hver tredje bilist ikke fulgte reglerne. De risikerer nu at skulle betale privatbenyttelsesafgift eller fuld registreringsafgift, som kan løbe op i 300.000 kroner.

Hvordan er bilen registreret? Og bliver den brugt efter reglerne? Det var fokus, da Motorstyrelsen i Kristi himmelfartsferien var på kontrolaktion i Aarhus i samarbejde med Østjyllands Politi.

Blandt de biler, Motorstyrelsen kontrollerede, blev en tredjedel brugt mod reglerne, og Motorstyrelsen undersøger nu, om ejerne skal have en opkrævning på ekstra afgift. Nogle ejere risikerer således at skulle betale fuld registreringsafgift. Det gælder fx ejere af taxaer, der blev brugt til privat kørsel.

Det gælder også ejeren af en mandskabsvogn, hvor føreren var stoppet ved et spisested efter arbejdstid, hvilket ikke er tilladt. Der betales nemlig ikke registreringsafgift af en mandskabsvogn, og derfor må den ikke bruges til privat kørsel. Bliver mandskabsvognen brugt privat, kan det betyde, at ejeren skal betale fuld registreringsafgift. Afgiften afhænger af køretøjets værdi, men den ligger typisk mellem 100.000 og 300.000 kroner.

”Vi ser ved flere af vores kontroller, at mandskabsvogne bliver brugt til privat kørsel, og vi opfordrer derfor ejerne af mandskabsvogne til at sætte sig ind i reglerne og til at orientere deres medarbejdere om dem. For det kan jo ofte være en medarbejder, der ikke kender reglerne, som bruger mandskabsvognen privat. Men det kan altså blive dyrt for ejeren”, siger underdirektør i Motorstyrelsen, Claus Holm.

Motorstyrelsen kontrollerede også flere varebiler på gule plader, som blev brugt til privat kørsel. Det er kun tilladt, hvis man har betalt privatbenyttelsesafgift, så man må bruge bilen privat, eller hvis man har købt et dagsbevis, som giver tilladelse til at køre privat i en gulpladebil i op til et døgn.

”I Motorstyrelsen arbejder vi hele tiden på at forbedre vores vejledning, så bilisterne ved, hvad de må bruge deres biler til med den afgift, de har betalt. Derfor har vi også for nylig lagt ekstra vejledning om reglerne for brug af varebiler og mandskabsvogne på skat.dk”, siger Claus Holm.

Motorstyrelsen foretager løbende kontroller på vejene i hele landet i samarbejde med Politiet.

 

Motorstyrelsen blev etableret 1. juli 2018, da SKAT blev lukket og erstattet af syv nye styrelser. Det er Motorstyrelsens opgave at sikre, at alle motorkøretøjer er registreret korrekt, og at værdifastsættelse og afgiftsberegning sker på et ensartet og gennemskueligt grundlag. Motorstyrelsen har hovedkontor i Aalborg og beskæftiger omkring 400 medarbejdere.

Yderligere oplysninger

Journalister
Telefon: 72 22 15 00
presse@motorst.dk